Sık sorulan: Selimiye Cami Ters Lale Nerede?

Ters lale nerede cami?

Yeryüzündeki mimari eserlerin en güzellerinden biri olan Edirne’deki Selimiye Camii hakkında anlatılan efsanelerden en ilginç olanı ters lale efsenesidir. Selimiye Camisi ‘ni ziyarete gelenler, o muhteşem kubbeyi, ışık yağmurunu bile görmeden hemen ters lalenin başına koşuyorlar.

Ters lale motifi nedir?

“Bu lale bahçesi benim buraya yapamazsınız, yaparsanız da beni anlatan bir motif istiyorum.” Bunun üzerine Mimar Sinan da caminin bir ucuna ters lale motifi çizer. Bu motifler hem laleleri hem de lale bahçesi yıkıldığı için ağlayan kadını temsil eder.

Ters lalenin hikayesi nedir?

Ters lale, Anadolu coğrafyasına ait endemik bir türdür. Efsanelerde Ters Lale Hristiyan rivayetlerine göre; Hz.İsa’nın çarmıha gerilişine şahit olan Hz. Meryem’in gözyaşlarının düştüğü yerde Ters Lale yetişmeye başlamıştır. Ters Lale, Anadolu topraklarının gördüğü büyük acıları efsaneleriyle özetlemektedir.

Selimiye Cami nerede hangi bölgede?

Selimiye Cami, Edirne’de bulunan, Osmanlı padişahı II. Selim’in Mimar Sinan’a yaptırdığı camidir. Sinan’ın 90 (bazı kitaplarda 80 olarak geçer) yaşında yaptığı ve “ustalık eserim” dediği Selimiye Camii gerek Mimar Sinan’ın gerek Osmanlı mimarisinin en önemli yapıtlarından biridir.

Ters lalenin Kürtçe ismi nedir?

Ters lalenin asıl adını ‘Ağlayan Gelin’ olduğunu vurgulayan Ertunç, Kürtçe isminin ise, ‘Serdıxün’ olduğunu ifade etti. Doğu Anadolu Bölgesi’nde sarı, kırmızı ve koyu turuncu renginde yetiştiğini belirten Ertunç, “Baş aşağı yetişen çiçekleri kurumaya doğru gittiğinde ise başı yukarıya doğru bakmaktadır.

You might be interested:  Hızlı Cevap: Ters Lale Hangi Bölgede Yetişir?

Selimiye Camii ndeki ters lalenin sırrı nedir?

Tabiri caizse, bu ters lale, Selimiye Camii ‘nin ihtişamını gölgede bırakmıştır. Çevresindekiler, Mimar Sinan’a niçin ters lale istediğini sorduklarında şu ibretlik cevabı verir: ” Ters lale istedim ki, herkesin dikkatini çeksin, Selimiye için nazarlık olsun, buraya gelenlerin keskin nazarlarını üzerine çeksin.

Ters lale neye yarar?

Latince adı “Fritillaria Imperialis” olan bitki 1000 metre ve 1000 metrenin üzerindeki yüksek alanlarda yetişiyor. Ters lale; aşkın, sevginin, mütevaziliğin ve en çok da hüznün sembolü olarak biliniyor.

Ters lale neden önemlidir?

Ters lalenin asıl önemi, endemik olmasıdır. Yani dünyada sadece Hakkari’de doğal olarak yetişmektedir. Ters lale, doğal ve farklı görüntüsü ile diğer lalelerden daha gösterişlidir. Göz kamaştırıcı renklerine yakından bakıldığında, ters lalenin bir doğa harikası olduğu anlaşılır.

Ters lale nerede yetişir vikipedi?

Fritillaria imperialis veya Ters lale, genellikle soğuk iklimlerde bulunan bir bitki türü. Türkiye’de doğal bir şekilde Tunceli, Afşin, Şırnak, Erzurum, Adıyaman ve Hakkâri’de yetişmektedir. Dünya genelinde ise Asya ülkelerinde, Anadolu’dan sonra doğuya doğru İran, Afganistan, Pakistan ve Himalayalar’da yetişir.

Ters lale koparmak neden yasak?

Kaya, “Tunceli’nin belli noktalarında bu ters laleler yetişiyor. Bu özel çiçek halk arasında ‘ağlayan gelin’ olarak biliniyor. Türkiye’ye özgü endemik bir bitki türü ve koruma altında olduğu için kesinlikle doğal ortamında bir tanesini sökmek bile yasak.

Ters lale ne zaman çıkar?

Genelde ilkbaharın nisan mayıs ayları arasında çiçek açan ters laleler, bu nedenle baharın müjdecisi olarak da biliniyor. Boyu 75 santimetreyi bulan, her dalında 6 lalenin ters büyüdüğü bu çiçek, soğan, yumru ve rizom gibi toprakaltı organları sayesinde yetişme alanlarından başka ülkelere da canlı olarak taşınabiliyor.

You might be interested:  Okuyucular soruyor: Lale Mevsimi Hangi Ay?

Ters lale nerede olur?

Türkiye genelinde hemen her bölgede görülen ters lalenin endemik türlerine özellikle Doğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi’nde rastlanmaktadır. Sadece Erzurum’un Karayazı ilçesinde yetişen ters lale cinsi “Fritillaria michailovsky”, Ağlayan Gelin, Kral Tacı, Yayla Çanı, Yere Bakan Lale olarak da adlandırılmaktadır.

Selimiyenin kaç minaresi var?

Mimar Sinan’ın inşa ettiği 8 dayanaklı cami planının en başarılı örneğidir. Caminin 3.80 cm çapında, 70,89 m yüksekliğindeki üçer şerefeli dört zarif minaresi vardır. Giriş yönündeki her şerefeye ayrı ayrı yollardan, diğer ikisine ise tek yolla çıkılmaktadır.

Selimiye Camii özellikleri nelerdir?

Caminin özellikleri Kalem gibi ince, bir dantel gibi süslü 3 şerefeli dört minaresi bulunan Selimiye ‘ nin minarelerinin uzunluğu ise alemi dahil 85 metre uzunluğunda. Dönemin şartları düşünüldüğünde “inanılmazın başarıldığı” minareler 3 yollu olarak tasarlandığı için, minareden çıkan 3 kişi birbirini göremez.

Selimiye Camii neden ustalık eseri?

Mimar Sinan 80’li yaşlarında inşa ettiği Selimiye Cami için ustalık eserim diye bahseder. Bunun nedeni ise o güne kadar inşa ettiği tüm eserleriyle kendine yeni bir şey katmış, denenmeyeni denemiş ve mimarlık tecrübelerine her defasında farklı bir soluk getirmiş olmasıdır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *