Contents
- 1 Ters lale Türkiyede hangi şehirde yetişir?
- 2 Hakkari ters lale nerede yetişir?
- 3 Lale hangi ilimize aittir?
- 4 Ters lale hangi mevsimde yetişir?
- 5 Ters lale çiçeği nedir?
- 6 Ters lalenin Kürtçe ismi nedir?
- 7 Hakkari’de yetişen lalenin adı nedir?
- 8 Ters lale koparmak neden yasak?
- 9 Gül hangi ilimizde meşhurdur?
- 10 Ters lale hangi ayda dikilir?
- 11 Lale Soğanı ne kadar?
- 12 Ters lale soğanı ne zaman ekilir?
Ters lale Türkiyede hangi şehirde yetişir?
Türkiye genelinde hemen her bölgede görülen ters lalenin endemik türlerine özellikle Doğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi’nde rastlanmaktadır. Sadece Erzurum’un Karayazı ilçesinde yetişen ters lale cinsi “Fritillaria michailovsky”, Ağlayan Gelin, Kral Tacı, Yayla Çanı, Yere Bakan Lale olarak da adlandırılmaktadır.
Hakkari ters lale nerede yetişir?
Ters lale nerelerde yetişiyor? Hakkari ‘ye özgü bir bitki olan ters lale, il merkezinde ve Şemdinli ilçesinin yüksek yerlerinde yetişmekte. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ile korunmakta olan ters lale, Hakkari ‘nin Yüksekova ilçesinde de görülmektedir.
Lale hangi ilimize aittir?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Konya, Türkiye’deki lale üretiminin yüzde 96,8’ini karşıladı. TÜİK Konya Bölge Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, geçen yıl Konya’da 400 bin metrekarelik alanda 40 milyon lale üretildiği belirtildi.
Ters lale hangi mevsimde yetişir?
Soğanları bahçelere ya da büyük toprak saksılara ekilerek yetiştirilir. Ters lâle soğanı kışa doğru soğukta aktifleşir. Türüne göre kış sonundan bahar ortasına kadarki dönemde çiçeklenirler. Erken çiçeklenen çeşitlerinde çiçekler genelde karların arasında açar.
Ters lale çiçeği nedir?
Zambakgiller familyasına ait olan ters lale, lale çiçeğine çok benzeyen ancak bir dal üzerinde birden fazla ve ters bir şekilde duran dört çiçekten oluşuyor. Boyu ise 50 ila 60 cm arasında değişiyor. Latince adı “Fritillaria Imperialis” olan bitki 1000 metre ve 1000 metrenin üzerindeki yüksek alanlarda yetişiyor.
Ters lalenin Kürtçe ismi nedir?
Ters lalenin asıl adını ‘Ağlayan Gelin’ olduğunu vurgulayan Ertunç, Kürtçe isminin ise, ‘Serdıxün’ olduğunu ifade etti. Doğu Anadolu Bölgesi’nde sarı, kırmızı ve koyu turuncu renginde yetiştiğini belirten Ertunç, “Baş aşağı yetişen çiçekleri kurumaya doğru gittiğinde ise başı yukarıya doğru bakmaktadır.
Hakkari’de yetişen lalenin adı nedir?
İlimiz doğal florasında yöremize özgü endemik bir tür olan ters lale yetişmektedir. Ters lale en yoğun olarak Hakkari Merkezi ile Şemdinli ve Yüksekova ilçelerinde yetişmekte, yetiştiriciliği buralarda sürdürülmektedir.
Ters lale koparmak neden yasak?
Kaya, “Tunceli’nin belli noktalarında bu ters laleler yetişiyor. Bu özel çiçek halk arasında ‘ağlayan gelin’ olarak biliniyor. Türkiye’ye özgü endemik bir bitki türü ve koruma altında olduğu için kesinlikle doğal ortamında bir tanesini sökmek bile yasak.
Gül hangi ilimizde meşhurdur?
Gül Türkiye’de Isparta ile ünlenen bir şekilde en çok Isparta da yetişmektedir. Gül suyu, gül yağı ve gül esansı gibi maddelerin birçoğunun imalatı Isparta da yapılmaktadır. Isparta iklim olarak gül yetiştiriciliği için büyük tarlalarda yetişmeye müsait bir ildir.
Ters lale hangi ayda dikilir?
Ters lalenin dikimi için Eylül ya da Ekim ayı beklenmelidir.
Lale Soğanı ne kadar?
Osmanlı lalesi lale soğanı satışı – 7,90 TL.
Ters lale soğanı ne zaman ekilir?
Eylül ayından Mart ayının ilk haftasına kadar lale soğanı dikebilirsiniz. Hatta havalar serin gidiyorsa Mart ortasını bile bulabilir. Lale soğanı ne zaman dikilir?