Contents
- 1 Ters lale hangi mevsimde yetişir?
- 2 Lale nerelerde yetiştirilir?
- 3 Hakkari ters lale nerede yetişir?
- 4 Ters lale ne işe yarar?
- 5 Likla lalesi nerede yetişir?
- 6 Ters lale koparmak neden yasak?
- 7 Lale çiçeği nerede meşhur?
- 8 Mor lale nerede yetişir?
- 9 Ağlayan gelin çiçeği nerede yetişir?
- 10 Ters lale nedir kısaca?
- 11 Ters lale nerede bulunur?
- 12 Hakkari’de yetişen lalenin adı nedir?
- 13 Ters lalenin Kürtçe ismi nedir?
- 14 Ters lale endemik mı?
Ters lale hangi mevsimde yetişir?
Soğanları bahçelere ya da büyük toprak saksılara ekilerek yetiştirilir. Ters lâle soğanı kışa doğru soğukta aktifleşir. Türüne göre kış sonundan bahar ortasına kadarki dönemde çiçeklenirler. Erken çiçeklenen çeşitlerinde çiçekler genelde karların arasında açar.
Lale nerelerde yetiştirilir?
Lale, Türkiye’nin asırlardır en eski tabii ananesine girmiş efsanevi süs çiçeklerindendir. Orta Doğu ve Yakın Doğu’nun dağlarında öbek öbek tarlalar hâlinde yetişir.
Hakkari ters lale nerede yetişir?
Ters lale nerelerde yetişiyor? Hakkari ‘ye özgü bir bitki olan ters lale, il merkezinde ve Şemdinli ilçesinin yüksek yerlerinde yetişmekte. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ile korunmakta olan ters lale, Hakkari ‘nin Yüksekova ilçesinde de görülmektedir.
Ters lale ne işe yarar?
Latince adı “Fritillaria Imperialis” olan bitki 1000 metre ve 1000 metrenin üzerindeki yüksek alanlarda yetişiyor. Ters lale; aşkın, sevginin, mütevaziliğin ve en çok da hüznün sembolü olarak biliniyor.
Likla lalesi nerede yetişir?
Ülkemizde yetiştiği bilinen ters lale çiçeği Hakkari ve Van ilçelerinde görülmektedir. Ayrıca Anadolu’da başka birçok yerde yetiştiği de bilinmektedir. Hakkari ve Van illeri dışında Adıyaman, Malatya, Elazığ, Bitlis, Elazığ ve Batman illerinde de yetişir ve bu bölgelerin simgesi olmuştur.
Ters lale koparmak neden yasak?
Kaya, “Tunceli’nin belli noktalarında bu ters laleler yetişiyor. Bu özel çiçek halk arasında ‘ağlayan gelin’ olarak biliniyor. Türkiye’ye özgü endemik bir bitki türü ve koruma altında olduğu için kesinlikle doğal ortamında bir tanesini sökmek bile yasak.
Lale çiçeği nerede meşhur?
Türkler göçleri esnasında bu bitkinin soğanlarını Anadolu’ya getirmiştir. 1500’lü yıllarda Avrupa’ya Anadolu’dan giden lale özellikle Hollanda’da çok yaygındır.
Mor lale nerede yetişir?
Peyzaj değerleri çok yüksek olan bu çiçeklerin önemi çok büyük” diye konuştu. Palandöken dağlarında yetişen ‘fritillaria caucasica’ kaf ters lalesi türünden olan mor ters lalelerin şifa kaynağı olabileceğini söyleyen Yılmaz, “Erzurum’un özellikle güney ilçelerinde sadece bölgemize özgü ters laleler mevcut.
Ağlayan gelin çiçeği nerede yetişir?
Ağlayan Gelin Çiçeği Nerede Yetişir? Soğan olarak dikilen, mart ve mayıs aylarında çiçek veren Ağlayan Gelin Çiçeği, Güneydoğu, Doğu Anadolu, Ege ve Akdeniz Bölgeleri’nde görülür.
Ters lale nedir kısaca?
Sadece Anadolu’da rastlanan bir çiçek türüdür ve her dalında 6 yaprak bulunur. Ters laleler, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin yüksek kesimlerinde ilkbaharda doğal olarak yetişir Bu laleler halk arasında, ‘Ağlayan gelin’ ya da ‘Kerbela çiçeği’ adıyla da bilinir.
Ters lale nerede bulunur?
Başta Hakkari ve Van çevresi olmak üzere Anadolu coğrafyasında yetişen ters lale, birçok yerde bulunmaktadır. Hakkari ve Van dışında, Adıyaman, Malatya, Bitlis, Elazığ ve Batman’da yetişen ters lale, bu yörelerin simgesi konumundadır.
Hakkari’de yetişen lalenin adı nedir?
İlimiz doğal florasında yöremize özgü endemik bir tür olan ters lale yetişmektedir. Ters lale en yoğun olarak Hakkari Merkezi ile Şemdinli ve Yüksekova ilçelerinde yetişmekte, yetiştiriciliği buralarda sürdürülmektedir.
Ters lalenin Kürtçe ismi nedir?
Ters lalenin asıl adını ‘Ağlayan Gelin’ olduğunu vurgulayan Ertunç, Kürtçe isminin ise, ‘Serdıxün’ olduğunu ifade etti. Doğu Anadolu Bölgesi’nde sarı, kırmızı ve koyu turuncu renginde yetiştiğini belirten Ertunç, “Baş aşağı yetişen çiçekleri kurumaya doğru gittiğinde ise başı yukarıya doğru bakmaktadır.
Ters lale endemik mı?
Hüznün Sembolü Bilinen en eski süs bitkisi olan Ters Lale, soğanlı bitkiler familyasındandır.Birçok din ve kültür için hüznün sembolü kabul edilmiş, efsanelere konu olmuştur. 19. yüzyılın sonlarına kadar Osmanlı topraklarına has bir çiçek olarak kalmıştır. Ters lale, Anadolu coğrafyasına ait endemik bir türdür.