Contents
- 1 Ters lale Türkiyede hangi şehirde yetişir?
- 2 Ters lale nasıl bir bitkidir?
- 3 Ters lale hangi mevsimde yetişir?
- 4 Hakkari ters lale nerede yetişir?
- 5 Lale hangi şehirde meşhur?
- 6 Ters lalenin Kürtçe ismi nedir?
- 7 Lale en fazla nerede yetişir?
- 8 Ters lale neyi temsil eder?
- 9 Ters lale hangi toprakta yetişir?
- 10 Ters lale koparmak neden yasak?
- 11 Lale Soğanı ne kadar?
- 12 Ters Lalenin hikayesi nedir?
- 13 Ters lale nedir kısaca?
- 14 Hakkari’de yetişen lalenin adı nedir?
Ters lale Türkiyede hangi şehirde yetişir?
Türkiye genelinde hemen her bölgede görülen ters lalenin endemik türlerine özellikle Doğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi’nde rastlanmaktadır. Sadece Erzurum’un Karayazı ilçesinde yetişen ters lale cinsi “Fritillaria michailovsky”, Ağlayan Gelin, Kral Tacı, Yayla Çanı, Yere Bakan Lale olarak da adlandırılmaktadır.
Ters lale nasıl bir bitkidir?
Zambakgiller familyasına ait olan ters lale, lale çiçeğine çok benzeyen ancak bir dal üzerinde birden fazla ve ters bir şekilde duran dört çiçekten oluşuyor. Boyu ise 50 ila 60 cm arasında değişiyor. Latince adı “Fritillaria Imperialis” olan bitki 1000 metre ve 1000 metrenin üzerindeki yüksek alanlarda yetişiyor.
Ters lale hangi mevsimde yetişir?
Soğanları bahçelere ya da büyük toprak saksılara ekilerek yetiştirilir. Ters lâle soğanı kışa doğru soğukta aktifleşir. Türüne göre kış sonundan bahar ortasına kadarki dönemde çiçeklenirler. Erken çiçeklenen çeşitlerinde çiçekler genelde karların arasında açar.
Hakkari ters lale nerede yetişir?
Ters lale nerelerde yetişiyor? Hakkari ‘ye özgü bir bitki olan ters lale, il merkezinde ve Şemdinli ilçesinin yüksek yerlerinde yetişmekte. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ile korunmakta olan ters lale, Hakkari ‘nin Yüksekova ilçesinde de görülmektedir.
Lale hangi şehirde meşhur?
Konya’nın Türkiye’nin toplam lale üretiminin yüzde 96,8’ini karşılayarak lale üretiminde ilk sırada yer aldığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Konya’yı 13 bin 650 metrekare alanda 660 bin lale üretimiyle İstanbul ve 3 bin 800 metrekare alanda 279 bin lale üretimiyle Ankara ili izlemiştir.
Ters lalenin Kürtçe ismi nedir?
Ters lalenin asıl adını ‘Ağlayan Gelin’ olduğunu vurgulayan Ertunç, Kürtçe isminin ise, ‘Serdıxün’ olduğunu ifade etti. Doğu Anadolu Bölgesi’nde sarı, kırmızı ve koyu turuncu renginde yetiştiğini belirten Ertunç, “Baş aşağı yetişen çiçekleri kurumaya doğru gittiğinde ise başı yukarıya doğru bakmaktadır.
Lale en fazla nerede yetişir?
Ayrıca Anadolu’da başka birçok yerde yetiştiği de bilinmektedir. Hakkari ve Van illeri dışında Adıyaman, Malatya, Elazığ, Bitlis, Elazığ ve Batman illerinde de yetişir ve bu bölgelerin simgesi olmuştur. Ülke sınırları dışında ise Pakistan, İran, Afganistan ve Rusya ülkelerinde de yetişmektedir.
Ters lale neyi temsil eder?
Ters lale, Anadolu’da hüznün sembolü olarak bilinir. Kerbela ya da Ağlayan Gelin olarak anılan ters lale, Anadolu’nun simgelerinden biridir. Ters lale, Anadolu’da yetişen en özel çiçeklerden biridir. Kerbela çiçeği ya da Ağlayan Gelin olarak da anılan ters lale, aynı zamanda hüznün sembolü olarak da kabul edilir.
Ters lale hangi toprakta yetişir?
Üretim alanı minimum 1000 – 1200 metre aralığında olmalıdır. 2500 – 3000 metrenin üstündeki yüksekliklerde ise yetiştirilmesi ve bakımı son derece zordur. Ters lale en iyi ve en çok humuslu topraklarda yetiştirilir. Güneş gördüğü yerlerde kumlu topraklarda da verimi yüksek olur.
Ters lale koparmak neden yasak?
Kaya, “Tunceli’nin belli noktalarında bu ters laleler yetişiyor. Bu özel çiçek halk arasında ‘ağlayan gelin’ olarak biliniyor. Türkiye’ye özgü endemik bir bitki türü ve koruma altında olduğu için kesinlikle doğal ortamında bir tanesini sökmek bile yasak.
Lale Soğanı ne kadar?
Osmanlı lalesi lale soğanı satışı – 7,90 TL.
Ters Lalenin hikayesi nedir?
Ters lale, Anadolu coğrafyasına ait endemik bir türdür. Efsanelerde Ters Lale Hristiyan rivayetlerine göre; Hz.İsa’nın çarmıha gerilişine şahit olan Hz. Meryem’in gözyaşlarının düştüğü yerde Ters Lale yetişmeye başlamıştır. Ters Lale, Anadolu topraklarının gördüğü büyük acıları efsaneleriyle özetlemektedir.
Ters lale nedir kısaca?
Sadece Anadolu’da rastlanan bir çiçek türüdür ve her dalında 6 yaprak bulunur. Ters laleler, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin yüksek kesimlerinde ilkbaharda doğal olarak yetişir Bu laleler halk arasında, ‘Ağlayan gelin’ ya da ‘Kerbela çiçeği’ adıyla da bilinir.
Hakkari’de yetişen lalenin adı nedir?
İlimiz doğal florasında yöremize özgü endemik bir tür olan ters lale yetişmektedir. Ters lale en yoğun olarak Hakkari Merkezi ile Şemdinli ve Yüksekova ilçelerinde yetişmekte, yetiştiriciliği buralarda sürdürülmektedir.