Contents
- 1 Teraryum evde nasıl yapılır?
- 2 Fanusun icine ne konur?
- 3 Teraryuma ne ekilir?
- 4 Teraryumun bakımı nasıl yapılır?
- 5 Teraryum malzemeleri nedir?
- 6 Teraryum için hangi toprak?
- 7 Cam fanusta hangi çiçek yetişir?
- 8 Fanus ne için kullanılır?
- 9 Fanusta ne tür balık beslenir?
- 10 Yapay teraryum nedir?
- 11 Terrarium ne demekdir?
- 12 Teraryum yapay mı?
- 13 Teraryum sulamak gerekir mi?
- 14 Teraryum neden kurur?
- 15 Sukulentlerin bakımı nasıl yapılır?
Teraryum evde nasıl yapılır?
Teraryum Yapımı: Evde Teraryum Nasıl Yapılır?
- Fanus Seçin: Kullanacağınız teraryum fanusunu iyi şekilde yıkayın ve kurumasını sağlayın.
- Çakıl Taşları: Fanusun tabanına çakıl taşlarını dilediğiniz şekilde ve dizaynda yerleştirin.
- Bakterileri Önleyin: Çakıl taşının üzerine aktif karbonu dökün.
Fanusun icine ne konur?
Genellikle cam bir fanusun içine taş, toprak, kum, kaktüs, succulent, yosun, kurutulmuş bitkiler, yapraklar hatta minik figürler konularak ‘tasarlanıyorlar’. Hayal gücünüzün el verdiğince malzemeniz var, yapabilecekleriniz sonsuz. Bu yüzden de kendi terrariumunuzu yapmak çok ama çok zevkli.
Teraryuma ne ekilir?
Caladium bicolor, Japon Şemsiyesi adı ile bilinen Cyperus alternifolius, Dracaena sanderiana, Acanthaceae, Arapsaçı, Ficus pumila, küçük eğrelti otları, etebur bitkilerin bazı türleri, Peperomia, Selaginella ve Pilea gibi sulak alanları seven ancak suyun içinde yaşayamayan bitkiler Terrarium için çok uygundur.
Teraryumun bakımı nasıl yapılır?
Teraryum, yaz aylarında haftada iki kere, kış aylarında ise haftada 1 kere sulanır. Sukulent ile hazırlanan teraryumların sulanması ise su spreyi yardımıyla yapılmaktadır. Sulamadan önce parmağınızı toprağa hafifçe batırarak toprağın nemini test edebilirsiniz. Teraryum çok az bir miktar su ile idare edebilir.
Teraryum malzemeleri nedir?
Çakıl taşlarının üzerine turba yosunu geliyor. Bu malzeme çok elzem değil ama suyu çok güzel çektiği için su sevmeyen kaktüs ve sukulent gibi bitkilerin bakımında yararlı olacaktır. Turba yosunu yerine doğal elyaf da kullanılabiliyor fakat çok gerekli değil. Kömür veya aktif karbon ise en önemli malzemelerden.
Teraryum için hangi toprak?
Torf toprak organik bir toprak çeşidi olduğu için bitkinin büyümesi için en sağlıklı ortamı oluşturur. 5. Adım: Teraryum için kullanacağınız teraryum bitkilerini kullanarak zevkinize ve hayal gücünüze göre dizayn edin.
Cam fanusta hangi çiçek yetişir?
Teraryumlarda bakılan bitkilere örnek olarak Caladium bicolor, Cyperus alternifolius (Japon şemsiyesi), Dracaena sanderiana, Acanthaceae (fitonya türevleri), Soleirolia (arapsaçı), Ficus pumila, küçük eğrelti otları, etebur bitkilerin bazı türleri, Peperomia, Selaginella ve Pilea gösterilebilir.
Fanus ne için kullanılır?
Özellikle kek, pasta ya da poğaça gibi hamur işlerinin muhafazası ve sunumunda kullanılan cam fanus seçenekleri, misafir sofralarında şık sunumlar yapmanıza yardımcı oluyor. Daha gösterişli sunumlar için bakır, gümüş ya da altın kaplama aksesuarlarla süslenmiş cam fanus seçenekleri tercih ediliyor.
Fanusta ne tür balık beslenir?
Fanus balıkları isimleri başlığını fanusta beslenebilecek balık türleri olarak belirlediğimizde ise genellikle akla gelen ilk türler “Kavgacı Siyam Balığı, Japon Balığı, Lepistes, Ciklet Balıkları, Tetra” olacaktır.
Yapay teraryum nedir?
Teraryum; genellikle cam ve plastik maddelerden imal edilen ve içinde sürüngenler, böcekler, bazı bitki türleri için kara ortamının taklit edildiği akvaryum benzeri tanklardır. Farklı ölçülerde içinde bulundurulacak canlıya göre dekore edilir.
Terrarium ne demekdir?
Latince ismi ‘ Terrarium ‘ olan kelimenin anlamı Terra (Toprak) ve Aquarium (Bildiğimiz akvaryum) kelimesinden alıntılanarak oluşturulmuş. Türkçe’de Teraryum olarak kullanılan kelime toprak akvaryumu ya da minyatür bir bitki ekosistemi anlamına geliyor.
Teraryum yapay mı?
Canlı çiçeklerden yapay ve kurutulmuş çiçeklere kadar geniş bir yelpazeden oluşan teraryum setleri, tasarımlarında en ince ayrıntısına kadar özenle düşünülerek tasarlanıyor.
Teraryum sulamak gerekir mi?
Sulama: Kapalı teraryumlar hemen hemen hiç su istemezler, gözle görülür bir kuruma görmedikçe kapağını açıp sulamanıza gerek yoktur. Kaktüs ve sukulent teraryumları için ise fazla sulamak susuz bırakmaktan daha zararlıdır, bu yüzden sularken temkinli olmak gerekir.
Teraryum neden kurur?
Teraryumlar, aydınlığı sevseler de güneş ışığıyla araları pek de iyi değil. Güneş, bitkilerin yapraklarının yanmasına, kurumasına sebep oluyor. Ayrıca cam, güneş ışınlarını kırdığından teraryumun içindeki doğal ortam gereğinden fazla ısınabiliyor ve ideal nem oranı sağlanamıyor.
Sukulentlerin bakımı nasıl yapılır?
Sıcak iklim bitkisi olan sukulent, ilkbahar ve yaz aylarında gelişimini tamamlar. Soğuğa karşı oldukça hassas olan bitkinin kış aylarında 20-30 günde bir sulanması gerekir. İçerisinde barındırdığı su miktarı ile fazla sulama gerektirmeyen çiçek evlerde en rahat yetiştirilen bitkiler arasında bulunur.