Contents
- 1 Isparta gül Bahçeleri ne zaman gidilir?
- 2 Isparta gül Hasadı nerede?
- 3 Isparta’ya gül nasıl geldi?
- 4 Gül zamanı ne zamandır?
- 5 Isparta kışı nasıl geçer?
- 6 Isparta Gül Bahçeleri hangi ilçede?
- 7 Isparta’ya ilk gülü kim getirdi?
- 8 Isparta gülünün adı nedir?
- 9 Türkiyede en çok gül nerede yetişir?
- 10 Gül hangi saatte toplanır?
- 11 Gül tohumu ekimi ne zaman yapılır?
- 12 Gül açması için ne yapmalı?
Isparta gül Bahçeleri ne zaman gidilir?
Hem sıcaktan bunalmadan hem de serin yağmuruna yakalanmadan gezmek isteyenler nisan, mayıs ve haziran aylarını seyahatleri için seçebilirler. Şehre gül hasadına katılmak ya da gül bahçelerini gezmek için gelenler mayıs ayından başlayan ve hazirana kadar devam eden dönemde buraya gelebilirler.
Isparta gül Hasadı nerede?
100 yılı aşkın süredir kentte üretimi yapılan gül çiçeği yoğun olarak Gönen ilçesinin Güneykent beldesi, Keçiborlu ilçesinin Senir beldesi ile Kılıç, Ardıçlı, Gülköy ve civar köylerle birlikte Eğirdir İlçesi Sorkuncak köyünde yetiştiriliyor.
Isparta’ya gül nasıl geldi?
Isparta gülcülüğü, en çok 150 yılı bile geçmeyen bir tarihe sahiptir. Daha gülcülük Isparta ‘da bilinmez iken Burdur, Denizli, Çal yörelerinde Gül tarımının yapılmakta olduğu bilinmektedir. Gülcülüğü Isparta ‘ya, Yalvaç ilçesinden gelip Isparta ‘ya yerleşen Meydanbeyoğlu, Mehmet İzzet’in oğlu İsmail Efendi getirmiştir.
Gül zamanı ne zamandır?
Gül hasadı mayıs ayının 15’inden haziran ayının sonuna kadar sürüyor. Bu zaman aralığında sabah saat 5’ten 10’a kadar gül toplanıyor. Eğer Isparta’ya gelirseniz gül toplayan kadınlara eşlik edebilir, gülün güzel kokusunu teneffüs ederek, bu bahçelerden yanınıza gül alma şansı bulabilirsiniz.
Isparta kışı nasıl geçer?
Yazları sıcak ve kurak, il merkezinde kışlar ilimizin kuzey bölümlerine göre ılık ve yağışlı geçer. Kuzeydoğuya gidildikçe karasal iklim özellikleri kendini gösterir. Kışlar daha soğuk geçer. Kuzey bölgeler daha az yağış alır.
Isparta Gül Bahçeleri hangi ilçede?
Türkiye’nin gül bahçesi Isparta ‘da güller açmaya ve hasat mevsimi yaklaşmaya başladı. Güneykent beldesinde gül hasadının başladığı gül bahçeleri, turistlerin akınına uğradı. “Doğal stüdyo” olan büyüleyici gül bahçelerine fotoğraf çektirmek isteyenler yoğun ilgi gösteriyor.
Isparta’ya ilk gülü kim getirdi?
Isparta ‘yı dünyanın gül bahçesi haline getiren serüven, Bulgaristan’ın Kazanlık kentinde 1870’lerde başladı. Gülcüzade İsmail Efendi’nin bastonun içine gizleyerek Bulgaristan’dan getirdiği gül fidanı, Isparta ‘nın kaderini değiştirdi.
Isparta gülünün adı nedir?
Gül dediğimiz anda ilk akla gelen il şüphesiz Isparta ‘dır. Mis kokusu ve kusursuz güzelliği ile nam salan Isparta Gülünün Latince adı Rosa Damascena olarak literatürde yerini alır. İl çevresinde yaygın halde yetiştirilen bu gül çeşidinin diğer güllerden ayrılan özelliği yoğun özüdür.
Türkiyede en çok gül nerede yetişir?
Gül Türkiye ‘de Isparta ile ünlenen bir şekilde en çok Isparta da yetişmektedir. Gül suyu, gül yağı ve gül esansı gibi maddelerin birçoğunun imalatı Isparta da yapılmaktadır. Isparta iklim olarak gül yetiştiriciliği için büyük tarlalarda yetişmeye müsait bir ildir.
Gül hangi saatte toplanır?
Gülün kokusunu kaybetmeden toplanması gerekmektedir. Bu nedenle hasat 28 gün boyunca her sabah şafakta başlayıp güneşin ışıkları yakıcı hale gelmeden, yani en geç saat 10.00’da tamamlanır. Bülbüller gülü çok seven, hatta gül tarlasına yuva yapan kuşlardır.
Gül tohumu ekimi ne zaman yapılır?
Gülün iç mekanda mı dış mekanda mı yetiştirileceği saptandıktan sonra gül tohumu nasıl ve ne zaman ekilir sorusunu adım adım anlatalım: l Gül tohumu iç mekanda ekilecekse bütün yıl boyunca ekilebilir. 4 mevsim gül tohumu ekimi için uygundur.
Gül açması için ne yapmalı?
Gül bitkiniz ister çalı ister sarmaşık ister ağaçcık formunda olsun ama mutlaka günde en az 3-4 saat güneş görsün. Çünkü gül tomurcukların açılması için güneşe ihtiyacı vardır. Güneş güllerinizi besler ve büyütür. Eğer güllerinizi saksıda bakıyor ve soluk gözüküyorsa sorun saksınızın küçük gelmesi olabilir.