Contents
- 1 Yeni yapılan reçel neden şekerlenir?
- 2 Şekerlenmiş reçel yenir mi?
- 3 Koyu reçel nasıl açılır?
- 4 Reçel tekrar kaynatılır mi?
- 5 Reçel Şekerlenirse ne yapmak gerekir?
- 6 Iyi bir reçel yapmak için neler yapılır?
- 7 Koyu reçeli nasıl sulandırılır?
- 8 Incir reçeli Şekerlenmemesi için ne yapmalı?
- 9 Reçel rengi neden kararır?
- 10 Şekeri fazla kaçan reçele ne yapılır?
- 11 Reçele karbonat neden konur?
- 12 Reçelin kıvamı nasıl olmalı?
- 13 Kıvamı tutmayan reçel nasıl koyulaştırılır?
- 14 Reçelde limon tuzu ne işe yarar?
- 15 Çilek reçeli ne kadar sürede pişer?
Yeni yapılan reçel neden şekerlenir?
Reçeller neden küflenir ve şekerlenir? Sıcaklığı, doğru saklamamak, içerisine ıslak kaşık vs daldırmak, doğru koşullarda muhafaza etmemek Bunların hepsi şekerlenme ve küflenmeye neden olan nedenler. Yine sıcaklık ve kullanılan kapların reçel saklamaya uygun olmayışları da reçelin küflenmesine neden oluyor.
Şekerlenmiş reçel yenir mi?
Reçelin şekerlenmesi halinde yapılabilecek farklı işlemler vardır. Eğer şekerlenme miktarı çok fazla değilse ve yeni başlamışsa, o bölgeyi alarak atabilir ya da sıcak bir su içerisinde kavanoz ile birlikte bekletebilirsiniz. Biraz daha koyu hale gelecek olan reçel, şekerlenmeden tüketilebilir hale gelecektir.
Koyu reçel nasıl açılır?
Bu miktarı meyve miktarınıza bağlı olarak değiştirebilirsiniz. 3 su bardağı suya 1 su bardağı ya da biraz daha az şeker ilave ederek güzelce kaynatıp bir şerbet hazırlayın. Sertleşen reçelinizin üzerine dökerek ocağın üzerine alın. Karıştırarak ve içerisindeki şekerin erimesini sağlayarak yeniden pişirin.
Reçel tekrar kaynatılır mi?
Şekerlenen reçel az su ve limon suyu ilavesiyle tekrar kaynatılabilir. Reçel kavanozlara doldurulurken ya ocaktan alınınca hemen doldurulmalı, ya da tam olarak soğuması beklenmelidir. Reçel çok fazla kaynatılmadan ocaktan alınır.
Reçel Şekerlenirse ne yapmak gerekir?
Şekerlenme miktarı fazla ise bir kilo reçele bir çay bardağı su ve 1 tatlı kaşığı limon suyu katıp bir iki taşım kaynatın. Şekerlenmiş bir reçeli kabıyla beraber sıcak suyun içine koyarsanız şekerlenmeyi gidermiş olursunuz.
Iyi bir reçel yapmak için neler yapılır?
Meyveleri reçel yapmadan önce üzerine toz şeker ekerek bir süre bekletin. Bu meyvelerin yapılarındaki suyun ve tadın açığa çıkmasını sağlayacak. Böylece reçelinize çok fazla su ve şeker koymadan, daha sağlıklı ve lezzetli sonuçlar elde edebileceksiniz.
Koyu reçeli nasıl sulandırılır?
Eğer bu sorunu yaşadıysanız 2 su bardağı su ve 1 su bardağı şekeri kıvamlanana kadar kaynatın ve reçelinize ilave edin. Koyu reçel için bir başka çözüm ise aynı reçelden bir miktar daha ama biraz daha sulu bir şekilde yapıp koyu olanla karıştırmaktır. Eğer vaktiniz varsa bu yöntem ilkine göre daha iyi sonuç verir.
Incir reçeli Şekerlenmemesi için ne yapmalı?
Kışa saklanacak reçellerin şekerlenmemesi için içine limon ya da limon tuzu katılmalıdır. Böylece şekeri kestirebilirsiniz. Reçeli yapılacak meyveler çürük olmamalıdır.
Reçel rengi neden kararır?
Vişnenin süzülmüş suyu reçel pişerken reçele eklenir de birlikte pişirilirse reçele eklenen şeker vişneye az geliyor birde vişne suyu reçeli çok sulandırıyor ve vişne çok sulu oluyor sonra reçel pişerken koyulaşsın diye çok kaynatmak gerekiyor. O zamanda reçel kapkara oluyor…
Şekeri fazla kaçan reçele ne yapılır?
Ya da reçele biraz daha su katılıp kaynatmaya bırakmak da şeker miktarını dengeli bir seviyeye getirecek ve tadını normalleştirecektir. Bir diğer yöntem ise limon kabuklarını reçelin içine atıp kaynamaya bırakmak olacaktır. Limon kabukları şekeri absorve edecek ve reçelin aroma kazanmasını sağlayacaktır.
Reçele karbonat neden konur?
Kabartma tozu reçelin daha parlak olmasını sağlıyor.
Reçelin kıvamı nasıl olmalı?
a) Kontrol edilecek şuruptan bir miktarı alınır, tırnak üzerine veya temiz bir kaba damlatılır. Şurup yayılmıyor ve şeklini kaybetmiyor ise reçelin kıvamı tamamdır. b) Su dolu bir bardak içine kontrol edilecek şuruptan bir damla damlatılır. Eğer damla dağılmadan bardağın tabanına kadar inerse reçel kıvamını bulmuştur.
Kıvamı tutmayan reçel nasıl koyulaştırılır?
Endişelenmeyin, çaresi var. Reçeli tekrar ateşe koyun. İçine dilimlenmiş bir elma ilave ederek koyulaşana dek pişirin. Eğer soğuduktan sonra ağdalaşmış sa bir limon ya da portakal suyu ilave ederek tahta bir kaşıkla devamlı karıştırmak suretiyle birkaç dakika pişirin.
Reçelde limon tuzu ne işe yarar?
Reçelin kristalleşmesini önlemek için pişirme sırasında limon suyu veya limon tuzu kullanılmalıdır. Reçele limon tuzu veya limon suyu katıldıktan sonra iki dakikadan fazla kaynatılmamalıdır.
Çilek reçeli ne kadar sürede pişer?
Çilekleri derin bir tencereye alın ve üstüne şekeri dökün. Bu durumda çilekleri ortalama 8-10 saat yani 1 gece civarı dinlenmeye bırakın. Sürenin sonundan çilekleri orta ateşte pişirmeye başlayın. Pişme esnasında ortaya çıkan köpükleri süzgeç yardımıyla sürekli temizleyin. 45 dakika kadar pişirme işlemine devam edin.