Contents
- 1 Türkiyede gül hangi illerde yetişir?
- 2 Muz ve gül yağı nerede yetişir?
- 3 Yağlık gül nerede yetişir?
- 4 Türkiyede yağlık gül nerede yetişir?
- 5 Gül en çok hangi ilde yetişir?
- 6 Gül hangi yöreye aittir?
- 7 Muzun ana vatanı neresidir?
- 8 Muz nerede yetişiyor?
- 9 Muz nasıl bir ortamda yetişir?
- 10 1 dönümden kaç kg gül çıkar?
- 11 Gül dekara ne kadar verir?
- 12 Isparta gülü nerede yetişir?
- 13 1 kilo gül yağı kaç kilo Gülden çıkar?
- 14 1 litre gül yağı elde etmek için kaç kilogram gül kullanılıyor?
- 15 Isparta’da gül ürünleri nereden alınır?
Türkiyede gül hangi illerde yetişir?
Gül üretim alanı; 2019 yılında %81,8’lik paya sahip olan Isparta 31 bin da ile birinci sırada yer alırken, Burdur 3 bin da ile ikinci, Afyonkarahisar ise 2,8 bin da ile üçüncü sırada yer almaktadır. Şanlıurfa’da ise 2019 yılında 3 da üretim alanı bulunmaktadır.
Muz ve gül yağı nerede yetişir?
Kars, Iğdır bölgesi. Akdeniz (Mersin, Mut, Antakya) bölgesi.
Yağlık gül nerede yetişir?
Kuzey yarım küre bitkisi olan gülün orijini Doğu Asya’dır. Kesin olmamakla birlikte gül yağı ve gül suyunun ilk olarak İran veya Hindistan’da üretildiği, buradan Anadolu, Avrupa, Kuzey Afrika ve Doğu Asya’ya yayıldığı bildirilmiştir.
Türkiyede yağlık gül nerede yetişir?
Gül Türkiye’de Isparta ile ünlenen bir şekilde en çok Isparta da yetişmektedir. Gül suyu, gül yağı ve gül esansı gibi maddelerin birçoğunun imalatı Isparta da yapılmaktadır.
Gül en çok hangi ilde yetişir?
Gül denildiğinde akla gelen kent olan Isparta’da, gülün kullanım alanının genişlemesiyle birlikte her yıl düzenli olarak gül yağı, gül konkreti, gül absolütü, gül suyu üretimi gerçekleştiriliyor.
Gül hangi yöreye aittir?
Kuzey yarım küre bitkisi olan gülün orijini Doğu Asya’dır. Kesin olmamakla birlikte gül yağı ve gül suyunun ilk olarak İran veya Hindistan’da üretildiği, buradan Anadolu, Avrupa, Kuzey Afrika ve Doğu Asya’ya yayıldığı bildirilmiştir.
Muzun ana vatanı neresidir?
Anavatanı Güneydoğu Asya ve Uzak Doğu olan muz 1930’lu yıllarda Türkiye’de yetiştirilmeye başlandı. Muz, Akdeniz Bölgesi’nin hafif don olaylarının görüldüğü Mersin’in Anamur, Bozyazı, Antalya’nın Gazipaşa ve Alanya ilçelerindeki çiftçilerin en önemli geçim kaynağı arasında yer alıyor.
Muz nerede yetişiyor?
Hindistan, Ekvator, Meksika, Mısır gibi ülkeler başta gelir. Avrupa’da ise muz yetiştiriciliğine uygun sera koşulları yapılarak bu meyvenin üretimi yapılır. Türkiye’de ise muz yetiştiriciliğinin yapıldığı iller Mersin, Antalya, Alanya, Bozyazı, Gazipaşa’dır.
Muz nasıl bir ortamda yetişir?
Muz yüksek sıcaklık ve neme ihtiyaç duyan bir bitki olması sebebiyle sıcaklığın -2 veya -3’ün altında olması durumunda yetişmez. Toprak yapısının ise humus bakımından zengin, kumlu ve killi olması gerekir. Muz toprağın pH derecesinin 6 veya 7 olduğu yerlerde daha verimli yetişmektedir.
1 dönümden kaç kg gül çıkar?
Bir dönüm araziden 650-700 kg. dolayında, ortalama 500 kilogram gül çiçeği toplanabiliyor.
Gül dekara ne kadar verir?
Budama yüksekliklerine göre gonca ağırlıkları 4.07– 4.25 g, dekara gül verimi 560–839 kg, dekara budama artığı miktarı 0–37.04 kg, yüzde yağ verimi % 0.0146–0.0316, dekara yağ verimi 98-263 ml arasında değişmiştir.
Isparta gülü nerede yetişir?
Isparta Gülü yalnızca Isptarta’da değil civar illerde de yetiştirilir ama asıl merkezi Isparta ‘dır. Çiçekleri yalın kanat, yarim katmerli ve katmerli güller şeklinde açar.
1 kilo gül yağı kaç kilo Gülden çıkar?
Gül suyu ve gül konkreti farklı gül ürünleri üretiminde, gül yağı ise dünya piyasasında kozmetik ve parfümeri alanında kullanılıyor. 2016 yılında 12 bin euroya kadar çıkan bir kilogram gül yağı, 6 bin euro (yaklaşık 46 bin lira) civarında değer görüyor. Yaklaşık 4 ton gül çiçeğinden bir kilogram gül yağı elde ediliyor.
1 litre gül yağı elde etmek için kaç kilogram gül kullanılıyor?
Yaklaşık 4 ton gül çiçeğinden 1 kilo gül yağı elde edilirken, 350 kilogram gül çiçeğinden 1 kilo gül konkreti elde ediliyor. Yaklaşık 1 milyon 400 bin gül tomurcuğunun işlenmesinden bir kilo gül yağı elde ediliyor.
Isparta’da gül ürünleri nereden alınır?
Isparta ‘da yöresel ve modern ürünlerin bulunabileceği bir başka yer ise şehrin merkezinde yer alan “Yer Altı” çarşısıdır. El dokuma ve gül ürünleri, bu çarşılardan dört mevsim satın alınabilmektedir. Özellikle Mimar Sinan Caddesi’nde yer alan dükkanlarda gül ve gülden üretilen ürünler bulunmaktadır.