Contents
- 1 Gül hasadı ne zaman yapılır?
- 2 Isparta gülü ne zaman toplanır?
- 3 Isparta’da gül yetişir mi?
- 4 Isparta gülü nerede yetişir?
- 5 Isparta’ya gül nasıl geldi?
- 6 Isparta gül tarlaları nerede?
- 7 Gül hangi mevsimde olur?
- 8 Isparta Gül Bahçeleri ne zaman gidilir?
- 9 Güller hangi mevsimde olur?
- 10 En iyi gül nerede yetişir?
- 11 Yağ gülü nerede?
- 12 Isparta’ya ilk gülü kim getirdi?
- 13 Isparta gülü ne renk olur?
- 14 1 dönümden ne kadar gül çıkar?
- 15 Gül hangi yöreye aittir?
Gül hasadı ne zaman yapılır?
Türkiye’nin bahçesi Isparta’da güller Mayıs ayında açıyor. Bahçeleri ve caddeleri güller süslüyor. Gül hasadı 15 Mayıs’ta başlıyor. Haziran sonuna kadar sürecek.
Isparta gülü ne zaman toplanır?
Bu dönemde gülcülük ile geçinen Isparta köylerini yoğun bir gül kokusu sarmakta ve gün doğumuyla başlayan gül hasadı tatlı bir telaşla gül fabrikalarında devam etmektedir. ‘Güller Vadisi’ Güneykent beldesi, Mayıs 15’ten Haziran sonlarına dek, hasat zamanı, güzel koku vaatleriyle ziyaretçileri çekmektedir.
Isparta’da gül yetişir mi?
Isparta gülcülüğü, 150 yıllık bir tarihe sahiptir. Daha gülcülük Isparta ‘da bilinmez iken Burdur, Denizli, Çal yörelerinde Gül tarımının yapılmakta olduğu bilinmektedir. Gülcülük büyük oranda yapılır ise iyi para getirir, Isparta topraklarında da gül yetişir, kanısına vardı.
Isparta gülü nerede yetişir?
Isparta Gülü yalnızca Isptarta’da değil civar illerde de yetiştirilir ama asıl merkezi Isparta ‘dır. Çiçekleri yalın kanat, yarim katmerli ve katmerli güller şeklinde açar.
Isparta’ya gül nasıl geldi?
Isparta gülcülüğü, en çok 150 yılı bile geçmeyen bir tarihe sahiptir. Daha gülcülük Isparta ‘da bilinmez iken Burdur, Denizli, Çal yörelerinde Gül tarımının yapılmakta olduğu bilinmektedir. Gülcülüğü Isparta ‘ya, Yalvaç ilçesinden gelip Isparta ‘ya yerleşen Meydanbeyoğlu, Mehmet İzzet’in oğlu İsmail Efendi getirmiştir.
Isparta gül tarlaları nerede?
Isparta ‘da gül bahçelerinin bulunduğu iki önemli merkez var. Biri Ardıçlı Köyü, diğeriyse “Güller Vadisi” olarak anılan Güneykent beldesi.
Gül hangi mevsimde olur?
Güllerin dikim zamanı hava şartlarına bağlı olarak Mart ortasından Nisan ortası/sonuna kadardır. Güllere yeterli havayı ve ışığı sağlayacak bir yer seçin; en ideali günde birkaç saat güneş ışığı alan bir yerdir.
Isparta Gül Bahçeleri ne zaman gidilir?
Hem sıcaktan bunalmadan hem de serin yağmuruna yakalanmadan gezmek isteyenler nisan, mayıs ve haziran aylarını seyahatleri için seçebilirler. Şehre gül hasadına katılmak ya da gül bahçelerini gezmek için gelenler mayıs ayından başlayan ve hazirana kadar devam eden dönemde buraya gelebilirler.
Güller hangi mevsimde olur?
GÜL. Her zaman çok popüler bir çiçektir. Ancak sanmayın ki yetiştirmesi kolay. Bahar ya da yaz aylarında ekilirler.
En iyi gül nerede yetişir?
Gül Türkiye’de En çok ve En İyi Nerede Yetişmektedir? Gül Türkiye’de Isparta ile ünlenen bir şekilde en çok Isparta da yetişmektedir. Gül suyu, gül yağı ve gül esansı gibi maddelerin birçoğunun imalatı Isparta da yapılmaktadır. Isparta iklim olarak gül yetiştiriciliği için büyük tarlalarda yetişmeye müsait bir ildir.
Yağ gülü nerede?
Isparta yöresi başta olmak üzere, Burdur, Afyon ve Denizli illerinde üretilen “Rosa damascena” isimli gül bitkisinin çiçeklerinden elde edilen gül yağı dünya piyasalarında “Türk gül yağı ” olarak bilinmektedir.
Isparta’ya ilk gülü kim getirdi?
Isparta ‘yı dünyanın gül bahçesi haline getiren serüven, Bulgaristan’ın Kazanlık kentinde 1870’lerde başladı. Gülcüzade İsmail Efendi’nin bastonun içine gizleyerek Bulgaristan’dan getirdiği gül fidanı, Isparta ‘nın kaderini değiştirdi.
Isparta gülü ne renk olur?
Rosa damascena; Isparta Gülü, Pembe Yağ Gülü, Yağ Gülü, Sakız Gülü ve Şam Gülü adlarıyla da bilinen 1.5-3 m arasında boylanan, pembe renkli, yarım katmerli ve kuvvetli kokulu çiçekler açan, çok yıllık, dikenli ve kışa dayanımı yüksek bir bitkidir.
1 dönümden ne kadar gül çıkar?
Bir dönüm araziden 650-700 kg. dolayında, ortalama 500 kilogram gül çiçeği toplanabiliyor.
Gül hangi yöreye aittir?
Kuzey yarım küre bitkisi olan gülün orijini Doğu Asya’dır. Kesin olmamakla birlikte gül yağı ve gül suyunun ilk olarak İran veya Hindistan’da üretildiği, buradan Anadolu, Avrupa, Kuzey Afrika ve Doğu Asya’ya yayıldığı bildirilmiştir.