Contents
- 1 Gül ne zaman toplanir?
- 2 Isparta gülü ne zaman toplanır?
- 3 Gül hasadı nedir?
- 4 1 kilo gül yağı kaç kilo Gülden çıkar?
- 5 Isparta gülü nasıl yetiştirilir?
- 6 Güller hangi mevsimde olur?
- 7 Yağ gülü nerede üretilir?
- 8 Isparta gülü budanır mı?
- 9 Isparta Gül Bahçeleri ne zaman gidilir?
- 10 Ispartada gül nerede yetişir?
- 11 Isparta Gül Bahçeleri hangi ilçede?
- 12 1 dönümden kaç kg gül çıkar?
- 13 Gülden ne elde edilir?
- 14 Gül dekara ne kadar verir?
Gül ne zaman toplanir?
Gül hasadı mayıs ayının 15’inden haziran ayının sonuna kadar sürüyor. Bu zaman aralığında sabah saat 5’ten 10’a kadar gül toplanıyor. Eğer Isparta’ya gelirseniz gül toplayan kadınlara eşlik edebilir, gülün güzel kokusunu teneffüs ederek, bu bahçelerden yanınıza gül alma şansı bulabilirsiniz.
Isparta gülü ne zaman toplanır?
Türkiye’nin bahçesi Isparta ‘da güller Mayıs ayında açıyor. Bahçeleri ve caddeleri güller süslüyor. Gül hasadı 15 Mayıs’ta başlıyor. Haziran sonuna kadar sürecek.
Gül hasadı nedir?
Öğleye kadar toplanan güller, ‘pat pat’ denilen tarım araçlarına yüklenip fabrikalara götürüldükten sonra, aynı gün işlenerek gül yağına dönüştürülür. Bu nedenle hasat 28 gün boyunca her sabah şafakta başlayıp güneşin ışıkları yakıcı hale gelmeden, yani en geç saat 10.00’da tamamlanır.
1 kilo gül yağı kaç kilo Gülden çıkar?
Gül suyu ve gül konkreti farklı gül ürünleri üretiminde, gül yağı ise dünya piyasasında kozmetik ve parfümeri alanında kullanılıyor. 2016 yılında 12 bin euroya kadar çıkan bir kilogram gül yağı, 6 bin euro (yaklaşık 46 bin lira) civarında değer görüyor. Yaklaşık 4 ton gül çiçeğinden bir kilogram gül yağı elde ediliyor.
Isparta gülü nasıl yetiştirilir?
Yani killi ve ağır topraklardan ziyade kumlu ve hafif topraklar Isparta Gülü için daha uygun. Isparta gülü açıklıktan hoşlanır. Bu sebeple fidelerin arasında dikim esnasında 1,5 – 2 metre kadar boşluk bırakılır. Bol ışık seven Isparta Gülü için elbette güneş de önemli bir etkendir.
Güller hangi mevsimde olur?
GÜL. Her zaman çok popüler bir çiçektir. Ancak sanmayın ki yetiştirmesi kolay. Bahar ya da yaz aylarında ekilirler.
Yağ gülü nerede üretilir?
Isparta yöresi başta olmak üzere, Burdur, Afyon ve Denizli’de üretilen “Rosa damascena” isimli gül bitkisinin çiçeklerinden elde edilen gül yağı dünya piyasalarında “Türk gül yağı ” olarak bilinmektedir (Bektaşoğlu, 2008).
Isparta gülü budanır mı?
Gül fidanlarında budama üç şekilde yapılır. Bu tip budama çok kuvvetli, sağlıklı gelişen güllerde, melez çay güllerinde, sarılıcı güllerde uygulanır. 6.2. Kısa Budama (Sert Budama ): Dallar dipten itibaren 2– 4 göz kalacak şekilde yerden 15-25 cm yükseklikte budanır.
Isparta Gül Bahçeleri ne zaman gidilir?
Hem sıcaktan bunalmadan hem de serin yağmuruna yakalanmadan gezmek isteyenler nisan, mayıs ve haziran aylarını seyahatleri için seçebilirler. Şehre gül hasadına katılmak ya da gül bahçelerini gezmek için gelenler mayıs ayından başlayan ve hazirana kadar devam eden dönemde buraya gelebilirler.
Ispartada gül nerede yetişir?
Isparta gülcülüğü, 150 yıllık bir tarihe sahiptir. Daha gülcülük Isparta’da bilinmez iken Burdur, Denizli, Çal yörelerinde Gül tarımının yapılmakta olduğu bilinmektedir. Gülcülüğü Isparta’ya, Yalvaç ilçesinden gelip Isparta’ya yerleşen Meydanbeyoğlu, Mehmet İzzet’in oğlu İsmail Efendi getirmiştir.
Isparta Gül Bahçeleri hangi ilçede?
Türkiye’nin gül bahçesi Isparta ‘da güller açmaya ve hasat mevsimi yaklaşmaya başladı. Güneykent beldesinde gül hasadının başladığı gül bahçeleri, turistlerin akınına uğradı. “Doğal stüdyo” olan büyüleyici gül bahçelerine fotoğraf çektirmek isteyenler yoğun ilgi gösteriyor.
1 dönümden kaç kg gül çıkar?
Bir dönüm araziden 650-700 kg. dolayında, ortalama 500 kilogram gül çiçeği toplanabiliyor.
Gülden ne elde edilir?
Güllerden elde edilen gül suyu ve gül yağı ise şifa verici özellikleri ile kozmetik sektörü başta olmak üzere pek çok alanda kullanımı tercih edilen özel ürünler. Aşkın sembolü gülden elde edilen gül yağı, aromaterapide sıklıkla tercih edilen bir bitkisel yağ türü.
Gül dekara ne kadar verir?
Budama yüksekliklerine göre gonca ağırlıkları 4.07– 4.25 g, dekara gül verimi 560–839 kg, dekara budama artığı miktarı 0–37.04 kg, yüzde yağ verimi % 0.0146–0.0316, dekara yağ verimi 98-263 ml arasında değişmiştir.